Tilbage til oversigten

En fredfyldt oase med hjertevarme

Af Brian Duus Nørgaard

Ukrainske flygtninge og danske frivillige hænger ud med hinanden i en café centralt i Herning. En af ukrainerne oplever, at hun her er en del af en stor familie.

Duften af friskbrygget kaffe møder en i samme øjeblik, man træder indenfor i det soloplyste glashus. De runde borde er dækket pænt op med duge og vaser med små blomsterbuketter. Snakken er livlig. Der er ikke mange genkendelige ord fra de lidt højttalende ukrainske kvinder i lokalet.

-Vi vil gerne gøre det lidt hjemligt for vores gæster og skabe en hyggelig stemning, siger Henny Kristiane Jakobsen, som står i spidsen for den ukrainske café på Silkeborgvej 88, tæt på HerningCentret.

Trygt og stabilt frirum

Hver onsdag eftermiddag åbner frivillige fra foreningen Herning Care glashusets døre vidt op. Områdets ukrainere kan kigge ind og mødes med landsmændene, som også er flygtet fra krigen i hjemlandet.

-Det er mest kvinder, der kommer forbi. Mange af dem har jo taget afsked med deres mænd, da de forlod Ukraine i foråret, fortæller Henny Kristiane Jakobsen og fortsætter:

-I caféen har kvinderne et frirum. De kan have fællesskab med hinanden og få sig en snak om, hvordan det står til i fædrelandet. Vores gæster har behov for tryghed og stabilitet. Netop fordi de kommer fra noget rod i Ukraine, forklarer Henny Kristiane Jakobsen.

På jagt efter landsmænd

En af gæsterne er ukrainske Henrietta Lebedieua, en kvinde i halvtredserne. Sammen med sin mand kom hun til Danmark i april.

-Vi var på jagt efter et sted, hvor vi kunne mødes med andre ukrainere. En dag kom vi forbi caféen, hvor vi gennem vinduerne så det ukrainske flag. Vi droppede ind, og siden maj er min mand og jeg kommet her jævnligt, fortæller Henrietta Lebedieua på flydende engelsk.

Med sin universitetsuddannelse i engelsk har hun arbejdet som oversætter i Kyiv. Det var inden, krigen ramte deres lejlighed. Ødelagte vinduer og døre gjorde hjemmet ubeboeligt. Ægteparret flygtede ud af byen.

Caféen et nyt hjem

I de første måneder i det midtjyske boede Henrietta Lebedieua og hendes mand i Ikast. Siden er de flyttet til Silkeborg.

Men de har holdt fast i deres besøg i den ukrainske café.

-Caféen er som et nyt hjem for os. Vi hygger os, når vi drikker kaffe og snakker med de andre. Jeg oplever, at vi er som en stor familie i caféen. Vi har her fundet et fredfyldt sted, der indgyder håb, slutter Henrietta Lebedieua.

Dørene til caféen er åbne i tre timer. Gæster kommer og går. Men uanset hvem, der sidder ved bordene, er den hjertevarme atmosfære fast inventar i den ukrainske oase i Herning.

Fakta om caféen

Foreningen Herning Care (https://www.herningcare.dk/) er initiativtager og står bag caféen.

Caféen har været i gang siden midten af april 2022.

På en onsdag er der mellem 10 og 30 ukrainere, som kommer på besøg i caféen gennem eftermiddagen.

Omkring 10 medarbejdere fra Herning Care er tilknyttet caféen.

Åbenkirke, Silkeborgvej 88 stiller lokaler til rådighed for caféarrangementet.

Mere fra bloggen