Tilbage til oversigten

Ateisten måtte overgive sig

Asrin fra Iran har været i Danmark siden 2005 og taler flydende dansk. For fem år siden fik hun et søndagsjob som tolk i kirken, da de mange flygtninge kom til Herning, og adskillige kom forbi Åbenkirke. Men ateisten var ikke nem at få i tale. Først da hun oplevede Guds kraft og derefter en Jesus-åbenbaring, overgav hun sig til Ham, som hun via sit tolkejob selv prædikede om i kirken hver uge. I dag er hun en lykkelig kristen, der oplever Gud i hverdagen.

Asrin fra Iran er født ind i en kærlig, iransk familie af høj status i Teheran. Faderen drev et stort arkitekt-firma med mange ansatte, og de offentlige myndigheder var blandt kunderne.

Flygtede til Norge

Asrin blev gift med en mand, der var politisk aktiv i et demokratisk parti. Situationen blev ret hurtigt farlig for ham, så i 2000 flygtede parret til Norge sammen med deres lille nyfødte dreng. De fik asyl og kort tid efter arbejde. Men efter fem år i Norge flyttede de til Danmark, hvor de endte med at gå fra hinanden.

Enlig mor med natarbejde

Asrin kom til Herning og oplevede de følgende år som meget vanskelige. Hun havde natarbejde i et pakkeri, men kunne ikke sove om dagen. Det var svært at være enlig mor under de forhold. Senere fik hun arbejde som tjener og som tolk, og hun tog en HF-eksamen. Efter flere forgæves forsøg på at komme ind til politiet og dernæst jurastudie, lykkedes det at komme ind på socialrådgiverskolen. Hun er nu snart færdiguddannet og har fået job ved kommunen.

Blev tolk i Åbenkirke

– I 2015 kom der mange flygtninge til Herning, og en dag spurgte Karin Bjerregaard, der var med i kirken, om jeg kunne tolke på søndagsmøderne for de mange flygtninge, der var begyndt at komme ind i kirken. Det ville jeg godt prøve, selv om jeg ikke brød mig om religiøsitet. I ½ år tolkede jeg så ofte jeg kunne, men jeg var stadig ateist og skulle absolut ikke døbes sammen med de andre fra Iran og Afghanistan, fortæller Asrin.

Den dag var det Gud, der tolkede

En søndag var Asrin meget træt og presset og kunne slet ikke overskue at skulle tolke. Ved starten af mødet sagde hun ud i luften:

– De siger jo, at du hjælper mennesker. Så må du godt hjælpe mig i dag.

Prædikenen begyndte, og nu oplevede Asrin noget ekstraordinært. En kraft og en klarhed kom over hende og overtog hendes stemme. Samtidig var al træthed som blæst væk.

– Det var pludselig ikke mig, der tolkede. Ordene bare flød ud af mig. Og denne dag kunne jeg tolke hvert eneste ord, der blev sagt – alt, hvad der blev sagt på dansk, fik jeg oversat ordret til farsi. Det gik vanvittigt godt. Det var noget igennem mig, der talte.. Jeg var helt i chok over oplevelsen og vidste ikke, hvad jeg skulle tænke om det hele, husker Asrin.

Jesus åbenbarede sig

Om eftermiddagen lagde hun sig for at tage en lur.

– Mens jeg sov, så jeg i en drøm Jesus stå i døråbningen til mit soveværelse. Jeg vågnede og slog øjnene op – og så ham i vågen tilstand ligesom i drømmen, han stod kun nogle få meter fra mig!

Hvordan så han ud?

– Han havde brunt, halvlangt hår og skæg og var iført en brun kappe. Synet var lidt sløret, men tydelig nok til, at jeg kunne se detaljer. Han lignede Jesus fra A.D. Kingdom and Empire, som jeg har set på Netflix. Han sagde ingenting, han smilede kun…

Jesus blev stående i lang tid, og Asrin rejste sig for at ringe til Karin Bjerregaard, der fejrede kobberbryllup og havde gæster. Hun og Benny kom over til mig senere på dagen, men nåede desværre ikke at se Jesus.

En glad kristen

Nu havde Asrin fået beviser nok. Hun gav sit liv til den Kristus, hun havde mødt ansigt til ansigt, og hun blev døbt.

– Inden jeg blev kristen, var mit liv mørkt, og jeg var selvoptaget. Nu er jeg omsorgsfuld og opmærksom på mine omgivelser, fortæller hun. At blive kristen betød også for mig, at jeg mistede venner. Men så har jeg jo fået andre venner. Mine iranske søskende er skuffede over mig. De forstår ikke, hvordan det er at være kristen. Jeg håber og tror på, at de kommer med en dag, siger Asrin og tilføjer:

Hver dag er et mirakel

– Hver dag er et mirakel! En tid havde jeg det økonomisk svært. Der skal mange penge til, når man også har bil. Men netop som jeg havde brug for det, ringede kommunen og tilbød mig job efter min praktiktid. En gang kunne jeg ikke betale en regning, som jeg havde fået. Kort efter var der en i kirken, der gav mig en kuvert og sagde: ”Jeg har fået en åbenbaring om, at jeg skal give dig det her”. I kuverten lå der penge, der præcis passede med størrelsen på min regning.

Glad for netværksgruppen

Asrin er med i Lillian og Davids netværksgruppe og sætter stor pris på fællesskabet.

– Vi er som en lille familie. Det er meget værdifuldt for mig, der ikke har nogen fra min familie her i Danmark. Jeg har ikke været i Iran, siden jeg flygtede, det er for farligt for mig.

Hvad drømmer du om for fremtiden, Asrin?

– Jeg kunne godt tænke mig at arbejde som socialrådgiver i en hjælpeorganisation eller flygtningelejr – eller i kriminalforsorgen. Jeg har arbejdet for Røde Kors som frivillig på Kærshovedgård i 1½ år, og jeg har været med i bibelcafeen i Bording. Jeg vil gerne gøre en forskel for mine medmennesker. Det er noget af det, jeg drømmer om, siger Asrin, der ud over dansk også taler farsi, kurdisk, afghansk og engelsk.

Interview: Eva Krath-Andersen

Mere fra bloggen